Mindfulness

Mindfulness is leven met aandacht. Dit betekent dat je met vriendelijke open aandacht bent bij wat je op dat moment aan het doen bent. Aandacht voor het hier en nu.  Als je leeft met aandacht, kom je los van leven op de automatische piloot. Daardoor ervaar je minder stress en geniet je meer van (kleine) dingen.  Met de training van mindfulness ontwikkel je een open vriendelijke aandacht. Je leert minder te oordelen en beter om te gaan met de dingen die zich aandienen in je leven, zowel prettige als minder prettige zaken. Die horen er beide bij. Het is aan jou hoe je daar mee omgaat.

Doordat je met aandacht leeft,  ontstaat ruimte voor het maken van bewuste keuzes in je houding en gedrag. Je leeft en handelt niet meer vanuit een automatisme, niet meer zoals je voorheen altijd deed. Je creëert ruimte voor jezelf om na te denken wat je reactie gaat zijn op een situatie. En door die ruimte is de keuze die je maakt vaak veel heilzamer voor jezelf, zeker op de lange termijn. Dit helpt je om beter om te kunnen gaan met moeilijke en stressvolle situaties. Daardoor ervaar je meer rust en ruimte in je leven.

Mindfulness vraagt oefening. Veelvuldig oefenen helpt je om de kwaliteiten van mindfulness te ontwikkelen en je eigen te maken. Daardoor kun je mindfulness steeds beter toepassen in je dagelijks leven. Daardoor kun je steeds  meer loskomen van leven op de automatische piloot en meer gaan leven met aandacht.